logo

Een training kiezen?

Motivational Interviewing volgen? Waar moet u op letten? Beantwoord enkele simpele vragen en Vergelijk alle aanbieders en kies de training die het beste bij U past.

Binnenkort van start  

Basistraining 3 dgn icoon   € 795,- ex

7
Feb
Regio Drachten
(beschikbaar)
13
Feb
Regio Eindhoven
(nog 3 plekken beschikbaar)
21
Mrt
Regio Utrecht
(beschikbaar)

Vervolg trainingen icoon

27
Sep
MI Experttraining (6 dgn)  Utrecht (regio) (vol)
9
Okt
Leren coderen MITI 4.2.1
Zwolle (regio)
17
Jan
Aanvullende module CN
Eindhoven (regio)
Motivational Interviewing Een training kiezen?
"Lastige gesprekken worden veel gemakkelijker en leuker " - Baukje Bonnema, Fysiotherapeut

Welke training past bij u?

U staat op het punt om een training in MI te volgen. Maar waar moet u nou precies op letten? Er zijn verschillende soorten MI trainingen die sterk uiteenlopen qua prijs, trainingsdagen en kwaliteit. Beantwoord een aantal simpele vragen en u krijgt snel een beter beeld van welke training het beste bij u past. Lees alles over de verschillen en de mogelijkheden, zodat u eenvoudig een goede keuze kunt maken voor uw situatie en achtergrond.

Hoe kiest u de juiste training?

  • Wilt u kort kennismaken of echt aanleren?
  • Vindt u onderbouwing en theorie belangrijk?
  • Of is voor u de praktijk en dus oefenen een must?
  • Moet uw trainer gesprekken kunnen voordoen?
  • Hecht u waarde aan begeleiding buiten de training om?
  • Wilt u persoonlijke feedback ontvangen op uw gesprekken?

 

Onbekend met Motivational Interviewing?

Wilt u kennismaken met de methodiek van Motivational Interviewing? Kies dan voor een workshop van 1 uur. U krijgt zo meer informatie om te bepalen of MI bij u en uw werkzaamheden past.

 

Kennis maken en zelf ervaren?

Als u daarnaast ook wilt oefenen met de methodiek, dan is een ervaringsworkshop (2 uur tot 1 dag) wellicht geschikt. Houd er rekening mee dat u oefent met 1 of 2 aspecten van Motivational Interviewing, en dus niet met alle facetten van MI.

 

Motivational Interviewing echt aanleren?

Dan kunt u beter kiezen voor een basistraining in Motivational Interviewing. Alle technieken komen dan aan bod en kunnen tevens geoefend worden. Deze trainingen bestaan uit 3 of meer dagen, verspreid over meerdere weken. Zo leert u de aangeleerde technieken in de praktijk toe te passen en te testen.

 

Waarom is oefenen zo belangrijk?

Motivational Interviewing is geen trucje of een vast protocol. Het is een combinatie van een houding, luistertechnieken, gesprekstechnieken en sturen/gidsen. Daarom is het noodzakelijk om veel te oefenen in de praktijk tijdens het leerpoces. Omdat we uit onderzoek weten dat u alleen dan alle facetten van MI echt in de vingers krijgt.

 

Goede traininingsorganisaties bieden dan ook veel ruimte om te oefenen tijdens de training. Als er tijdens de training een acteur wordt ingezet weet u meteen dat de nadruk ligt op oefenen in plaats van op de theorie. Wanneer u zeker wilt zijn van effectief oefenen met MI, kies dan voor een organisatie die trainingsacteurs inzet.

Hoe kies ik een goede trainer?

Vindt u het belangrijk dat de trainer zelf gesprekken voor kan doen? Dan bent u over het algemeen beter af met een trainer die zelf competent is in het toepassen van MI. Dit kunt u meestal gemakkelijk terugvinden op de website, de offerte of de brochure.

 

Waar moet u dan op letten?

Algemene trainers vermelden vaak alleen hun ervaring in het geven van trainingen. Trainers die een competentie in Motivational Interviewing hebben vermelden hun niveau, zoals MiC6, meestal op hun website. U kunt ook kijken op de site van het Internationale Trainers Netwerk welke trainers daarbij aangesloten zijn MINT en MINTNed. Van hen mag u verwachten dat ze op de hoogte zijn van de recente ontwikkelingen en effectieve methoden van training en coaching in Motivational Interviewing.

 

Toch nog vragen?

Misschien heeft u tussen de trainingsdagen door vragen of behoefte aan coaching. Bij sommige trainingen kunt u tussen de trainingsdagen in kostenloos contact opnemen met de trainer voor vragen of coaching. Soms is dat zelfs tot 1 of 2 maanden na afloop van de training nog mogelijk. Dit kan handig zijn voor hulp bij lastige gesprekken. Of als u toch nog vragen heeft na de training.

 

Wat heeft het meeste effect?

Oefenen met Motivational Interviewing heeft het meeste effect als u feedback op uw eigen gesprekken krijgt. Bij een beperkt aantal MI trainingen is dit mogelijk. U neemt een gesprek op en de trainer geeft u feedback op uw MI vaardigheden en tips hoe het beter kan. Het zorgvuldig beoordelen van individuele opgenomen gesprekken vergt relatief veel tijd en ervaring van de trainer. Daarom wordt het niet altijd aangeboden als mogelijk onderdeel van een training MI. Als dit voor u belangrijk is vraag er dan naar bij de training die u wilt volgen.