logo

Achtergrond MI

Motivational Interviewing is populair in de zorg. Niet alleen door meetbare resultaten, maar ook omdat het tijdswinst oplevert. Leer ook Motivational Interviewing.

Binnenkort van start  

Basistraining 3 dgn icoon   € 795,- ex

7
Feb
Regio Drachten
(beschikbaar)
13
Feb
Regio Eindhoven
(nog 3 plekken beschikbaar)
21
Mrt
Regio Utrecht
(beschikbaar)

Vervolg trainingen icoon

27
Sep
MI Experttraining (6 dgn)  Utrecht (regio) (vol)
9
Okt
Leren coderen MITI 4.2.1
Zwolle (regio)
17
Jan
Aanvullende module CN
Eindhoven (regio)
Motivational Interviewing Achtergrond MI
"Lastige gesprekken worden veel gemakkelijker en leuker " - Baukje Bonnema, Fysiotherapeut

Ontstaan in verslavingszorg

Motivational Interviewing is vanaf 1980 in Amerika ontwikkeld door Prof. W.R. Miller en Prof. S. Rollnick. Als nieuwe behandelmethode voor probleemdrinkers, waarbij verandering belemmerd werd door een gebrek aan motivatie. Bij Motivational Interviewing stond het ontlokken en vergroten van intrinsieke motivatie juist centraal. Tevens was de houding anders: niet autoritair, maar samenwerkend en ondersteunend. Met mooie resultaten tot gevolg.

 

Wat is Motivational Interviewing?

Doel Ontlokken / versterken motivatie van patiënt zelf
Visie Gelijkwaardig, respect voor autonomie
Houding Empathie, samenwerken en toch richting geven
Pijlers - Effectief omgaan met weerstand
. - Bespreken en oplossen van Ambivalentie
. - Constructief spiegels voorhouden
Resultaat Patiënt gaat zelf aan de slag

 

 

 

 

 

 

 

Brede inzet in gezondheidszorg

Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw werd ook op andere gebieden met Motivational Interviewing geëxperimenteerd, vooral op het gebied van chronische ziekten. Inmiddels wordt het breed toegepast in de gezondheidszorg door het toenemende belang van zelfmanagement. Ook het bedrijfsleven begint de methode te ontdekken om medewerkers succesvol te laten veranderen.

 

Groei in Nederland

Motivational Interviewing wordt in Nederland in uiteenlopende settings en bij diverse doelgroepen toegepast. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Justitie
  • (Gok)verslavingszorg
  • Stoppen met roken programma's
  • Diëtetiek en diabeteszorg

Populair door meetbare resultaten

Motivational Interviewing wint in Nederland snel aan populariteit. De effectiviteit van deze methode is middels verschillende (inter)nationale wetenschappelijke onderzoeken onderbouwd. Door deze resultaten en de enthousiaste en positieve ervaringen vanuit het werkveld, wordt de methodiek in snel tempo in steeds meer settings toegepast.

 

 

Een slim trucje?

Motivational Interviewing is niet een verzameling technieken of een trucendoos om mensen iets te laten doen wat ze zelf niet willen doen. Het is veel meer een basishouding, een manier van benaderen van mensen en een wijze van communiceren. Zodat je op een natuurlijke manier gedragsverandering ontlokt en faciliteert. Meer informatie?

Bill Miller en Stijn van Merendonk

Stijn van Merendonk, MI expert bij Academie voor Motivatie en Gedragsverandering samen met Bill Miller tijdens de Training for New Trainers (TNT), te San Diego.